laatst bijgewerkt:
13 dec 2013
o o o o m P i e t
home
om te
weten:

contact
over ons: hoe-wat-waarom
ook belangrijk:
winkelwaren
ooooma
Piet:
educatief
markten en activiteiten:
agenda
Pay4Play
ons kinderprogramma
indië-indonesië
tanah air kita: land van herkomst
english
explanation
teman vrienden:
links
HOME - NL
HOME - English
!! AS LONG AS IT IS NOT FOR COMMERCIAL USE all texts and photo's on this website may be used - ©16 september stichting

Oooom Piet en de
16 september stichting
contactpersoon :
Lexa Jaffe-Klusman
lexa_jaffe_klusman@yahoo.com
+31 655 391 341
+31 0715 144 802
bezoekadres - op afspraak!
woonhuis familie Jaffe
Plantsoen 35
2311KG Leiden
giro : 749067896
t.n.v. Jaffe te Leiden

KvK Leiden 41169266
BTWnr 804339557

klik hieronder voor
de winkelwaren
-diensten
-decoratie
-'gewone' dingen
-materialen
-kleding
-sieraden
-zilver
-kralen
-tassen
-tafeltje-dekje
-boekjes en papier
-tempeldecoratie
-bamboe offerdozen
-manden
-speelgoed
-natuurlijke materialen

de in- en verkoop
het hoe wat waarom
per onderwerp

intro
wat is er te koop?

handel als hulp
eigen ontwerpen
project tegen kinderarbeidwajang
batik ikat lurik ndek
kebaya's
muziekinstrumenten


zoek de zusjes in de buik van deze ondel-ondel danspop- ooit zagen wij een optreden voor kinderen op straat
bamboefoon op onze 1-na-laatste Tomng Tong Fair- wij hebben nog een mooie set in Leiden- en wij kochten zelfs daarna nog batik en ikat bij zoals die op het rek erachter

wat was er NIET bij Oooom Piet?
al in de Tempat- onze winkel, was het lastig om alles te laten zien

doosjes van lontar- palmblad, om de geur van Indië / Indonesië en sieraden in te verkopen, kochten wij royaal in bij deze aardige vrouwen die hard geld nodig hadden- ook van de dewi sri-popjes, de godin van rijst en voorspoed, zijn er nog

vaak wordt er gevraagd om Indisch /Indonesische kleding voor feesten en bruiloften- voor groot en klein

pakaian adat in Bali- de man in sapari / jas toetoep, saput over de sarung, udeng op z'n hoofd, de vrouwen in saroeng en kebaja

het bij de makers bestellen van de kruipbeestjes- die wij gelukkig nog syeeds in voorraad hebben

een oma met haar kleinzoon op een tuinbeurs met de kruipbeestjes

draaiende zingende bromtol- het geluid moet u er bijdenken- hoe harder hoe hoger het gaat snerpen

bromtolles op Pasar Perron- het blijkt snel te leren en is heel leuk

'gewoon', want door Made Gata's kakek gedragen en dus juist byzonder- we hebben ze nog, maar niet veel

ooit brachten we een bruidsslinger van echte melati mee uit deze warung in Jogjakarta

'gouden' zijdecocons op het door meneer Mulder ingebonden proefschrift van zijn kleinzoon

 

ook belangrijk-
winkelwaren

uitleg van Oooom Piets inkoop-
en de verkoop-van-huis-uit

het ontstaan van Oooom Piets voorraad-
en de situatie na 2010

Vanaf 1997 tot 2010 en zelfs daarna nog heeft Oooom Piet heel wat uit Indonesië hierheen gehaald, De eerste jaren een paar kubieke meter per jaar, uit Bali, soms per vliegtuig. Later steeds vollere containers. Soms, al of niet gedeeld, twee in een jaar- eentje extra, vanwege een grote bestelling.
Oooom Piet groeide ons over het hoofd. We sloten ons winkeltje in Leiden en in het voorjaar van 2010 kwam er nog één container voor onze àllerlaatste grote stand op de Tong Tong Fair in Den Haag.
Het werd een spetterend afscheid, geen leegverkoop. Nu delen we de veel kleinere stand van djaits Cok en Yutu en doen nog een enkele specialistische weekendbeurs.
Hoe moesten wij wat we te optimistisch inkochten en hiierheen haalden uit Indonesië verkopen? Van kelder tot zolder waren de kamers vol plafondhoge stapels. Wat we aan spullen hadden was niet meer te vinden. En: nauwelijks te bereiken. Je kon die opslagruimtes vaak niet eens binnenkomen.Toch verkochten we genoeg om te kunnen zeggen dat die tropenjaren achter ons liggen. We kunnen onze voorraad weer wat beter overzien en laten zien. We kopen soms zelfs voorzichtig weer iets in- als het in onze koffer past en niet te zwaar is. En alleen bij gegarandeerde afname.
We zijn weer wat klantvriendelijker en we proberen onze tegenzin tegen verzending en facturen te overwinnen. Als u weet wat u echt wilt hebben is het het beste dat u ons een mailtje stuurt met waar het om gaat. Dan mailen wij terug of wij het hebben en hoeveel het moet kosten en regelen we het verder per telefoon. Eventueel versturen wij het zelfs, met factuur voor de btw, en dan lijkt het bijna of Oooom Piet een webshop is!
Maar ik kan u verzekeren: WIJ ZIJN GEEN WEBSHOP.
En: ONS HUIS IS GEEN WINKEL.
Maar we verkopen wel graag onze voorraad. Want we kunnen meer ruimte prima gebruiken. En Pay4Play kan zich niet zelf bedruipen- dus al gaat het niet om het geld, de centjes zijn ook heel welkom.
En eerlijkgezegd misten wij het contakt met onze klanten, vooral de aardige.

verkoop

Wat maakt het toch zo lastig om te zeggen wat er te koop is?
We proberen onze zolder om te toveren tot een aantal showrooms, maar het op orde krijgen van de grote chaos gaat heel Indisch plan-plan. Dus soms hebben we meer of juist minder van iets dan we dachten.
Ook zonder precieze aantallen hopen wij dat u iets heeft aan de lijst van winkelwaren, in categoriën gerangschikt, hieronder. Bij een aantal categoriën hopen wij ooit een link naar een bladzij met foto's te hebben. Misschien zelfs wel met prijzen erbij! Of zou dat toch niet echt Oooom Piet zijn? Want ook op beurzen staat lang niet overal een prijs bij. Zoeken naar inkoopbonnetjes doen we allang niet meer, maar soms doet het pijn iets echt dierbaars, liefdevol gemaakt en hierheen gehaald, voor veel te weinig weg te doen.
Nee, een echte webshop zullen we denk ik nooit worden...
[naar boven]

terugblik op onze tijd als inkoopster-
waar, hoe en wat

Wij waren te groot geworden om alles bij kleine waroengs of direct van de makers uit te zoeken. Toch waren dat de mensen die wij wilden helpen door hun spullen aan onze klanten hier te verkopen.
Toch kochten wij de laatste jaren steeds vaker in bij wat grotere bedrijfjes, die onze wensen vertaalden in een bestelling bij de makers- die wij zelf niet meer te zien kregen. Ook wisten wij niet meer goed hoe dingen eigenlijk gemaakt werden. Jammer maar helaas.
Wel werkten wij alleen met bedrijfjes waar wij erop konden vertrouwen dat de eigenaars hun werknemers goed behandelden en redelijk betaalden. Omdat hun eigen marges klein waren maakte het met de inkoopprijs voor ons niet zoveel uit en het bespaarde ons veel werk en tijd.
Ik ga soms nog buurten bij de byzonder aardige vrouw van Sari Lontar in Bona, waar wij veel van onze Bali-dozen en andere Hindoe tempelspullen inkochten. De beschilderde bamboedozen zijn er nog- die verkopen wij straks uit op Tong Tong bij de djaits. Want ook daar zijn (reis)kosten aan verbonden en Cok en Yutu maken zich zorgen daarover.
Ook de snijplankjes van houtsnijder Wir zijn (zo goed als) op. Hij maakte ons allereerste éigen ontwerp'- haha: een replica van de bèbèklepel (ook op- dacht ik) Balinese rijstlepel die oom Frits na de oorlog aan zijn zus gaf. Van zijn slacouverts met dierfiguren, die je aan snavel of staart aan de muur kunt hangen, hebben we er wel nog aardig wat. Zie de foto rechts, waar onze helper Mo kendang speelt. Wij hebben op het laatst extra veel bij Wir ingekocht, er zijn ook nog een paar servethouders- brievenstandaards.
Wir is voor ons een heel goed voorbeeld van hoe een micro-investering een enorm positieve invloed kan hebben. In dit geval was dat het perskot dat hij in 1996 kreeg zodat hij genoeg hout kon kopen om onze bestelling te kunnen uitvoeren. Toen zijn vader al jong plotseling overleed kon hij als houtsnijder de kost winnen voor zijn familie. Veel beter dan als eendenhoeder. Dat tussen de sawahs lekker ontspannen bezig zijn bleef hij toch wel doen, want van nieuwe ontwerpen verzinnen krijg je otak panas- hete hersens- wij zouden zeggen: koppijn.
Net als veel van onze klanten hier vonden ze het in Indonesië leuk dat wij geen winstoogmerk hebben, maar ook niet terugvallen op liefdadigheid. Want hoe welkom en hard nodig hulp soms is- je wilt toch liever niet zielig gevonden worden.
Die benadering van ellende sprak ook een aantal internationale collega's aan op de Pasar Malam Besar- nu Tong Tong Fair. Wij kochten heel veel mooie kralen en stenen om in Indonesië sieraden mee te laten maken bij Parwan uit Afghanistan en toen hij geen stand meer had bij Nita Gems, van Raj en Nita, met wortels in west-India. Wij waren ontroerd toen Nita vroeg of zij ons een heel lage prijs mocht geven, omdat ze graag een bijdrage wilde leveren aan wat wij met Oooom Piet proberen te doen. En toen ik mijn favoriete internetcafé in Ubud uitkwam en daar die twee Indiase toeristen zag... toen vielen Nita en ik elkaar spontaan in de armen- je zou haast niet meer in toeval geloven bij zoiets!
Het is heel fijn om samen te werken met mensen die zo warm hun vriendschap schenken- de vriendschap is gebleven, maar de samenwerking, ook in Indonesië met iemand als Ayuk, die ons hielp bij het ontwerpen van zilveren sieraden- ja- dat samen gericht bezig zijn met aardige mensen- dat missen we soms nog meer dan al die aardige, soms ook heel interessante, spannende, klanten.
[naar boven]

wie maakten de eigen ontwerpen?

De samenwerking met Cok, velen van onze klanten bekend van Tong Tong, is allang iets heel byzonders. Hoe zal het zijn als zij besluit echt niet meer terug te komen? Niet meer dat vertrouwde beeld van die concentratie achter de naaimachine. Met toch steeds weer die warme glimlach- door vele klanten met de camera vastgelegd. Of de hand beleefd voor de mond als er om een grap gelachen wordt.
In 2014 al voor de 4e keer samen met haar dochter Yutu. Wij hopen dat ooit ook de jongste dochter, Yutut, naar Tong Tong kan komen. Maar die is nog aan het studeren. Ja, aan de universiteit in DenPasar, waar ook Komangs zoon Agus straks heen hoopt te gaan. Yutut studeert Engels, Agus wil informatica gaan doen- hoe leuk hij het ook vindt bij de gamelan van zijn banjar- zijn buurt- een heel goede, die door andere banjar wordt uitgenodigd en voor hun optreden dan geld krijgt waarvan zij een weer een leraar kunnen betalen.
Bij HS in Kota Gede zijn wij eigenlijk nooit meer dan een kleine inkoper geweest. Maar wij wisten ons gekoesterd. En wij voelden ons ook hier bijna familie- wij logeerden bij Wafiq en Ifa in een erg leuke woonwijk, vanwaar wij zo naar het zilverbedrijf konden lopen. Wafiq is daar sopir. Hij rijdt niet alleen grote klanten naar het vliegveld, hij brengt ook loon en zilver naar die zilversmeden van HS die wat goedkoper maar een stuk verder van HS zijn gaan wonen en brengt wat zij af hebben weer terug.
Wafiq heeft toevallig geen hoge opleiding- nouja, toevallig... Zijn moeder overleed heel jong en daardoor viel het belangrijkste inkomen van de familie weg. Zij had een goedlopend naai-atelier, haar weduwnaar had als onderwijzer vooral status. Dus Wafiq ging meteen werken, zodat er genoeg te eten was en zijn broertjes naar school en zelfs naar de universiteit konden gaan. Dus samen met Wafiq babbelden wij gezellig met de eigenaresse van Hs. En die bleek weer aangetrouwde familie met een groot batikbedrijf te hebben. Opeens werd Lexa in de mooiste auto rondgereden om samen met de weduwe bij een fantastisch adres terecht te komen.
Kijk- dat missen we!
Een andere belangrijke en heel uitgebreide categorie vormen onze eigen ontwerp sieraden. Gelukkig kozen wij voor tijdloze mode- vooral bij ons zilver heel handig, ook omdat wij inkochten toen de zilverprijs een stuk lager was dan nu.
Zilveren kralen en andere onderdelen om zelf te assembleren hebben wij ook- net als andere materialen voor kunstenaars, knutselaars en andere creatievelingen. We hebben voorlopig nog genoeg zijdecocons, zijdevlies, handgesponnen garens, handgeschept papier, koperfolie en natuurlijke materialen-, en niet alleen op de Boekkunstbeurs of speciale markten voor vilters en wevers.
Onze naaisters in Blahpane, Bali, waar wij vele jaren twee keer per jaar inwoonden, werden al lang geleden bijna-familie. Wayan kwam zelfs naar Leiden en woonde vijf weken bij ons thuis. Nu woont zij op het erf van haar mans familie, waar wij haar als het even kan opzoeken. Komang Winari nam Wayans naaiplaats in door te trouwen met Kadek, de buurjongen die ooit onze tas tapis maakte. Zij naaide veel kinderkleertjes met de vrolijke beestjesbatik van Dewi Mas- vaak uitgeprobeerd op haar eigen dochtertje, Putu, en haar zoontje Made. Ook Suarni, die uit de garmen komt, de textiel, maakte kleding voor ons, vooral mooie blouses. Als zij het tenminste, toen het kleine omaatje wel erg oud werd, niet te druk had met het voeren van de kippen en varkens of de voorbereidingen voor tempelceremonies.
[naar boven]

wat doen wij met betrekking tot kinderarbeid?
waar gaat het geld van de Oooom Piet-klanten heen?

Er wordt ons vaak gevraagd hoe het zit met wat wij verkopen en eventuele kinderarbeid.
Wij zijn niet zo dol op dat al snel geheven Nederlandse vingertje en vertellen graag hoe gezellig kleine kinderen thuis meehelpen. Wat helemaal waar is. Maar we kennen ook minder leuke voorbeelden.
Op Lombok namen wij, al zeggen we het zelf, een serie prachtige foto's van kinderen die bakstenen sjouwen. Toen wij probeerden iets meer te weten te komen werd er gezegd dat ze zo geld voor snoep verdienden. Maar de vriend die ons meenam naar dat dorpje gaf later eerlijk toe dat het wel degelijk ging om jonge kinderen die echt te hard moesten werken. Maar ja- weet ik een alternatief??
Ik heb ze een vrolijk uurtje en respect geboden- en afdrukjes van mijn foto's. Mijn vriend zei dat ze er blij mee waren en ik hoop dat ze mijn respect erin terugzien.
Ergens anders en wat later dachten we al over de oprichting van een fonds om scholing te financieren voor een aantal jongens die wij in een batikbedrijfje aan het werk hadden gezien. Ze hadden het zo te zien heel gezellig, een groepje vrienden, en ze kregen goed te eten. Maar ze waren te jong om niet meer naar school te gaan, dus het zou leuk zijn als wij dat konden regelen.
De volgende keer dat we er kwamen bleek de voortdurende schaarste aan toeristen gemaakt te hebben dat het bedrijfje bijna over de kop was en dat die jongens weer naar huis waren gestuurd- waar al voor ze gingen werken geen geld was voor school.
Daar sta je dan- en vraagt je af wat er erger is: geen geld en dus geen school en ook geen werk, of geen school maar in elk geval werk en wat geld?
Uiteindelijk hebben wij Pay4Play opgericht- een speelse manier creativiteit en zelfredzaamheid bij kinderen te stimuleren. Dat is ook waar wij het geld uit onze Oooom Piet-verkoop heensluizen. Een leuk maar lastig project. Lastig om kinderen te betalen voor de uren dat ze spelen en te zeggen dat ze daarmee geld 'verdienen' als je niet weet hoe je hun producten moet verkopen. Leuk omdat ze er ook op andere manier veel van leren. Lastigals je je eigen gezin en lief kleinkind in Holland niet te vaak in de steek wil laten. Voor meer: Pay4Play.
[naar boven]

wajang- een verhaal apart-
poppen van markt tot museumkwaliteit-
dalangs- poppenspelers, grote schermen en mini-theatertjes

Wajang is er in allerlei soorten. Heel kostbare schaduwpoppen, wayang kulit, van het beste stuk leer van de karbouw, de waterbuffel, traditioneel vormgegeven door een dalang- poppenspeler. Met een heleboel zorgvuldig uitgebeitelde gaatjes door een tukang peniti- een specialist in het gaatjesmaken en prachtige beschildering met verguldsel- accenten of hele oppervlakken.
Onze in de kraton- het paleis en de woonwijk van de sultan gemaakte poppen zijn helaas uitverkocht. Wie weet krijgen we ze ooit weer.
Al in 2002 importeerden wij, ook uit het kratongebied in Jogja, de hoogwaardige en enorm geestige Wayang Kancil van Ki Ledjar Subroto. Sinds 2008 is hij samen met zijn kleinzoon Nanang een populaire aanwezigheid op Tong Tong Fair en elders in Nederland- ook met hun Wayang Revolusi en Wayang William. oogsten zij veel succes. En we moeten Nanangs Wayang Animasi- voor video gemaakte wayang- zeker niet vergeten. Als u de poppen wilt zien: ze zijn er in Museum Bronbeek, Museum Nusantara en ket Kindermuseum van het Tropenmuseum in Amsterdam. Ook Museum Volkenkunde in Leiden heeft een set Kancil-poppen.
En Oooom Piet heeft ze ook- maar vooral om de verhalen over het slimme dwerghertje mee te kunnen vertellen. Het is het standaardbegin van de verder steeds verschillende Ooooma Piet verjaarspartijtjes. Met de mogelijkheid om ze om te trekken met potlood op mooi dik aquarelpapier en dan uit te knippen en te beschilderen.
Er zijn ook poppen om zelf mee te spelen of als decoratie voor een feest te gebruiken- en die zijn veel goedkoper.
De Balinese poppen die wij hebben zijn heel grappig, met monden die je met een touwtje kunt laten open en dichtgaan- zoals ook bij de bedienden en monsters gebruikelijk is. Zij worden op Bali gebruikt om voorstellingen mee te geven maar zijn wel in serie gemaakt en hebben bamboe en niet dure hoornen stokken om ze aan vast te houden. De kleuren zijn heel anders dan bij de Javaanse poppen.
Uit Jogja hebben wij poppen die echt zijn gemaakt van het goedkoopste buffelleer- het dunne laagje leer aan de kant van het vlees en de gaatjes en de beschildering zijn handwerk maar vaak aan de lopende band. Er zijn zelfs hele kleine wayang kulit-popjes op een potlood. We hebben ook wajangschermpjes met zulke kleine popjes die heel decoratief zijn en laten zien hoe wayang gespeeld wordt- en je kunt er zelf mee spelen.
Met de laatste container zijn ook nog een paar grote wayangschermen meegekomen, de houten frames en het grote witte doek met rode rand dat daarbinnen bevestigd wordt. Als u serieuze belangstelling laat blijken gaan wij er een mooi prijsje voor verzinnen.
We hebben ook, niet zoveel meer, wajang golek, de stokpoppen met houten koppen en echte kleertjes. Er zijn nog een paar nobelen en een stel schooiertjes met klepmond of knikhoofd.
[naar boven]

batik, ikat, lurik, ndek doeken
en benodigdheden om zelf te batiken of te ikatten

Batik bekas- al gebruikte batik, en batik tulis- geschreven batik, en op heupweefgetouwtjes geweven saroengs, kochten wij vooral op markten of van de weefsters of batiksters zelf. De weefsters en batiksters kregen wel meestal minstens de nieuwprijs- afhankelijk van hoe versleten hun kleding was. Zo konden zij, en dat werd positief gewaardeerd, voor zichzelf weer een nieuwe saroeng maken.
We logeerden bij een batikfamilie op Madoera en zagen hoe verschillend die techniek is van wat we uit Jogja en Solo kenden. Maar juist weer lijkt op hoe ze op Bali vaak batiken: niet door de lappen te dompelen maar door de verf tussen begrenzingen van was op de doek aan te brengen, We genoten van alle prachtige batik in Trusmi bij Cirebon en in Lasem, ook aan de noordkust van Java.
Maar we hadden na 2006 geen tijd meer om daarheen terug te gaan. Jammer- maar wie weet- voor een paar mooie doeken is ook een koffer een goed transportmiddel. Ook uitstapjes naar het weversdorp Pringgasela op Lombok werden te tijdrovend.
Onze gestempelde batik, batik cap- met gebruik van was, kochten wij zowel bekas- gebruikt en heel voordelig, op de markt, als nieuw. Voor dat laatste gingen wij naar familiebedrijfjes.
In Solo bleven wij ook logeren, en kregen veel uitleg over de technische kant van batik. De aardige tukang cap liet mij zien hoe je die stempels moet hanteren- en ik mocht het zelf proberen. Ik vond het niet makkelijk, maar kocht wel veel mooie stempels in. Voor wie wil proberen het zelf te doen en als decoratie. Ze zijn prijzig, want het stempel moet 100% koper zijn en in uitstekende staat als je het wilt kunnen gebruiken. Het gaat bij alle batik, maar vooral bij het stempelen, om precies de juiste temperatuur en om zorgvuldigheid bij het in de hete was dopen van het stempel en van de plaatsing op de katoenen lap.
De speciale batik-katoen, dun maar heel veel draadjes per kubieke cm, hebben wij ook volop, naast t-shirts die nog niet opzij zijn dichtgenaaid, speciaal om ze goed te kunnen batikken. En we hebben nog heel veel canting -wastrechtertjes, voor batik tulis, 'geschreven' batik. Met groot, gewoon en heel dunne opening en met twee tuutjes naast elkaar. Ook heel geschikt om echt mee te schrijven, met Oost-Indische inkt- zoals een klant die calligrafieles geeft ons verzekerde.
Wij gingen altijd graag naar de ateliers waar de batiksters hun canting in de gesmolten was doopten om er de prachtigste patronen mee te tekenen op het katoen.. Dikkere brillenglazen betekent vaak meer ervaring en de mooiste patronen. Maar ook beginners kunnen op een lap of t-shirt van katoen makkelijk heel leuke dingen batikken, gewoon een kleine wadjan op een theelichtje.
Daarnaast maakten wij een aantal reisjes naar Sumba en Flores, speciaal voor hun ikat. Op Flores kochten we vooral veel sarungs- kokerrokken- gebruikte en nieuw. Op Sumba vooral hinggi- door mannen gedragen wikkeldoeken. En op beide eilanden kochten we veel handgesponnen katoenen garen, voor diegenen onder onze klanten die zelf creatief met textiel bezig zijn- ook al ge-ikat garen. En kleurstoffen- kijk maar bij de materialen onde 'de winkelwaren'
[naar boven]

kebaya's en meer op de Tong Tong Fair-
de naaistand van Cok, Yutu & Herry

We hebben een beperkt aantal al genaaide kebaja's, maar wel heel veel kebayastoffen- met de speciale randen en mooie opengewerkte punten.
In mei is het de bedoeling dat Cok weer hier komt om kebaja's op maat te naaien.
Op de Tong Tong Fair- in haar eigen stand, van 17 tot en met 28 mei 2012- dus Hemelsvaart tot en met Pinkstermaandag. Daarna blijft Cok nog een paar weken bij ons thuis.
Wij hebben ook veel kinderkleding met Bali beestjesbatik, veel wikkelrokken en broeken. We hebben witte, cremekleurige en donkerblauwe 'safari-jasjes', met korte en met lange mouwen, zoals op Bali door mannen bij tempelceremonies gedragen, maar ook bekend als de koloniale 'jas toetoep'. We hebben ook nog veel bloezen met allerlei stoffen, waaronder lurik en ndek, maar vooral met oude en nieuwe batik (print). Maar de XL-maten blijken vaak nog krap voor Nederlandse mannen.
Dus als u iets echt moois wilt dat past kunt u ook zelf onze stof bij Cok uitzoeken en door haar en haar dochter Yutu en Herry kleding op maat laten maken- in mei en vlak daarna.
Wel graag tijdig uw bestelling regelen- op Tong Tong liep het in 2011 storm en wij willen graag dat onze na afloop ook nog wat kunnen ontspannen. En Herry helpt alleen tijdens Tong Tong.
[naar boven]

muziekinstrumenten

Wij hebben ook een vrij uitgebreide authentieke gamelaninstrumenten. uit Bali. Hoge kwaliteit, hoge verzendkosten, dus niet goedkoop. Bekijk de foto's op deze bladzij en laat on weten als u ze ook wilt horen en bij ons thuis bekijken, dan kunnen wij iets afspreken.
Daarnaast hebben wij een paar angkloengs uit Java en bij ons speelgoed de zgn. 'lawaaimakers'.

de winkelwaren

diensten

Er zijn steeds vaker klanten die een Indisch/Indonesisch tintje willen geven aan een feest- vooral als het om een trouwerij gaat.
Wij laten u daarvoor graag bij ons thuis komen- tot nu toe is het bijna altijd gelukt samen geschikte, al of niet traditionele, kleding te vinden en passende hoofddeksels en haarversiering.
Ook als het om uitnodigingen of meegeefseltjes voor trouw-, doop- en kinderfeesten gaat denken wij graag met u mee- en voorlopig hebben wij nog genoeg verschillende spulletjes om 'maatwerk' te kunnen leveren.
[naar boven]

decoratie- huur en/of verkoop

Wij hebben twee betjaks uit Jogja die wij per evenement verhuren- waarbij u zelf het transport moet regelen- met een trekhaak met bak bijvoorbeeld.
Niet alleen als een intieme manier van transport, zo'n authentieke fietstaxi is ook leuk om mensen in te fotograferen of als decoratie.
Onze vliegers zijn bijna uitverkocht, maar we hebben wel nog een paar grote Balinese pajoengs te huur- of eventueel te koop.
Balinees tempeldoek en mooi glanzend paier met batikmotieven zijn niet geschikt voor verhuur- maar voordelig genoeg dat kopen geen bezwaar hoeft te zijn. Dat geldt ook voor lontar- waaierpalmblad, decoraties. De geur van Indië / Indonesië ook bij uw feest!
Daarnaast denken wij graag mee over meegeefseltjes en de aankleding van de feestruimte.

'gewoon'-
gebruikt door Indonesiërs nu-
keuken en nostalgie-artikelen

- minyak kayu putih- olie van een eucalyptus-achtige- de kleine flesjes zijn echt op, en ook van de andere olietjes is er nog maar een restje- helaas
- alat pidjat
, massage apparaatjes van karbauwenhoorn hebben we wel nog genoeg
- glasan, glastouw voor vechtvliegers
- rijstmanden voor op tafel- met deksel maar zodat de rijst niet klef wordt
- klapperraspen, trechters, gayung- waterscheppen
- keukenmessen en lepels
- bruidsversiering uit Java, topi manten- bruidegomshoedjes
- Balinese danserskleding
- langse- Hindoe hangers- hout, veel met spiegeltjes en muntjes
- kinderspeelgoed en lawaaimakers
- kinderkebaya's, jongetjessaroengs en andere 'pakaian adat' voor kinderen
- maskers en kleding voor bij de kuda lumping-paardjes bij de Reog-dansen
- hoeden voor boeren en betjakrijders
- blangkon- Javaanse batikhoofddeksels
- tjobeks, de grijze stenen vijzels, met oeleks
- sapoe lidi kebun
- rotan mattenkloppers
- zwepen
- aluminium rijststomers [naar boven]

kleding van batik, ikat, handgeweven stoffen- in soorten

-saroengs voor mannen, traditionele kokerrokken, vooral van lurik, zowel de stevige ikat-variëteit met ingeweven streepjes uit Yogyakarta, direkt van de tafelweefgetouwen daar, als de ingeweven blokmotieven op fijnere katoen uit Pekalongan, aan de Noordkust van Java
-kain panjang, door velen ook saroeng genoemd, maar letterlijk een lange lap, wikkeldoek, van batik en batik-print uit Java- Yogyakarta, Solo, Imogiri, Bantul- vanaf 9 euro- batik tulis, met een tjanting, wastrechtertje, 'geschreven', zeker op zij, is natuurlijk een stuk prijziger!
-broeken en wikkelbroeken en wikkelrokken Westerse stijl, met Indonesische stoffen
-meelzakbloezen, speciaal voor ons gemaakte lekkere tuin-, huis- en keukenbloezen van de laatste nog op diverse markten opgekochte katoenen meelzakken
-bloezen van heel veel verschillende stoffen, ook in kindermaten
-kebaya's, kleurige Balinese saroengs en andere pakaian adat, traditionele kleding
-celana kodok, kruippakjes, en celana monyet, kinderbroekjes, en kinderjurkjes, shorts en bloesjes met Bali beestjesbatik- de hit van de naaistand bij Tong Tong!
-shortjes van meelzakstof versierd met Balinese ndek met goudaccenten
-gebatikte t-shirts
-skatersbroeken en shorts met tops van de groffere lurik en van gebruikte saroengs uit Lombok
-kimono's, vooral met Balinese batik in felle kleuren [naar boven]

sieraden

zilver: sieraden, kralen, onderdelen van sterling zilver-
gouden en vergulde sieraden

-grote verscheidenheid sterling zilveren armbanden, ringen, kettingen, oorbellen, hangers
>>FOTO'S KOMEN IN HET NIEUWE JAAR<<

-navelstrengdoosjes, bescherming van de baby en verbinding met de moederschoot
-rinkelbandjes voor polsen of enkels- traditioneel babykado'tje
-wayanghangers- traditioneel en met Ledjars Kantjil
-bedeltjes: dieren, betjaks, kooitjes
-parfumkokertjes, doosjesringen
-fossielhangers
-schildpadschelphangers
-tjitjak- en andere dierenbroches en hangers
-filigraan: ringen, oorbellen, hangers, vlinder- e.a. broches, kettingen, armbanden
-filigraan kralen
-'kanten' kralen
-kralen met extra grote opening
-gladde en geribbelde kralen-
-uitschuifkralen
-tussenkraaltjes
-gouden oorringetjes
-gouden roosjesoorstekertjes
-een heel klein beetje meer gouden sieraden
-vergulde Balinese oorstekers en broches
-imitatie 'gouden' haarstekers en andere Bling-bling uit Java
[naar boven]

kralen en onderdelen om zelf sieraden mee te maken-
zie ook bij 'materialen'

-halfedelstenen: lapis lazuli, malachiet, tijgeroog, valkenoog en meer
-agaath als kraal en plat voor ringen en hangers
-jade, barnsteen, mata biya
-houten kralen- naturel, effen gekleurd, gemarmerd
-kinderkralen van hout in div. vormen: bloem, horloge, enz.
-papieren gerolde kralen- bij Pay4Play gemaakt
-bamboe en houten kralen met patroontjes bedrukt
-aardewerken kralen
-benen kralen
-kralen van zaden en bessen
-zee-egelstekels
-roggeruggewerveltjes (weinig en heel klein)
-parelmoeren kralen
-plakoogjes- halfedelsteen
-slotjes, oorhangers voor eigen ontwerpen, stokjes etc.kralen- blank, effen gekleurd, gestencild, gemarmerd

tassen en etuis

-ikat, batik en ndek schoudertassen
-meelzaktassen- de boodschappentas van de Tong Tong Fair!
-bijpassende make-up tasjes / etuis- gevoerd en met rits en roestvrije bevestigingshaak
-Bukittinggi tas kambuit van het pandanblad van tikars- sterker dan u denkt
-tasjes van geklopte kaneelbast
-beursjes van restanten kebayakant
[naar boven]

boekjes en handgeschept papier

-albums en gastenboeken
-foto-albums
-notitieboekjes
-dag- en plakboeken
-blocnotes
-rijstekafpapier
-rijstevloepapier
-ananaspapier
-debokpapier
-in papier ingeperst bladreliëf- met gekleurd papier en verguld/verzilverd
[naar boven]

decoratief tempelspul

-tempelversieringen van lontarblad
-bamboe offerdozen- zie bij 'dozen, manden, blikken'
-offerplanken, -standaards, -schalen
-langse, idr-idr, sabuk lilit- tempeldoeken, randen en banden met goudplakkaat
-bloemen

tafeltje-dekje en huisinrichting

-hoornen rijst- en andere lepels
-koek/broodplanken- zo goed als op
-de 'bebeklepel', replica van een traditionele rijstschep in de vorm van een eend°OP
-houtsnijcouverts met krokodil, reiger, loro blonyo, tjitjak/tokeh
-parelmoeren zoutlepeltjes
-placemats, tafelkleden, servetjes, lopers van natuurlijke materialen
-kokosdop kommen
-theepotten en kopjes-met-deksel
-kinderstoeltjes- djati-hout, blank en in effen kleuren beschilderd
-flesselampen
-oliewandlampen

offerdozen, manden, doosjes, dozen en blikken

-'Bali-dozen', bamboe offerdozen, kleurig beschilderd, met goudaccenten
-danskledingmanden van bamboe, door houten 'voetje' en hengsel extra sterk
-tempeldozen van ongeverfd bamboe- naturel en met ingevlochten motieven
-grote bamboe kukusan, rijststomers, speciaal geschikt voor een koempoelan
-open bamboe manden, oorspronkelijk voor marktwaren of zeewier
-beschilderde houten sirihdoosjes met open vakjes
-sirihdoosjes van bamboe met deksel en handige vakjes
-lontar sirihdoosjes uit Sumba met geheime laadjes voor geld en sieraden
-lontar schaaltjes voor sirih uit Sumba
-bamboedoosjes versierd met kralen, schelpen, bloemetjes
-kartonnen dozen met handgeweven stof bekleed
-kartonnen juwelendozen met div. bekleding
-Vietnamese gelakte juwelendozen
-grote bamboe opbergdozen
-voorraadblikken van kringloopmateriaal
-'geurdoosjes'- lontarbolletjes met kruidnagel gevuld
-lontar bolletjesdoosjes met lussluiting- naturel en gekleurd- 3-30 cm doorsnee
[naar boven]

speelgoed

-poppenkleertjes
-poppenhuismeubeltjes
-mobiles
-kruipbeestjes
-kuda lumping, Indonesisch soort hobbelpaard/ danserspaard
-'lawaaimakers': vogel- e.a. fluitjes, rammelaars
-bikkels
-papan djongklak, met schelpjes of zaadjes- en spelregels!
-houten beestjes die uit elke spaarpot betaald kunnen worden
-kinderkookspulletjes van blik en aardewerk (niet zoveel meer)

materialen

-mata biya- afdekking van zeeslakschelp met glanzend bol 'oog'
-stoffen per meter: katoen en zijde, al of niet met ingeweven patronen, met ikat of batik
-geklopte kaneelboombast, tapis, bananenbast
-kaneelstokken en bewerkte bamboe
-boombast- en grasvezeltouw
-akar wangi, geurwortel
-zilveren kralen en andere onderdelen- zie bij zilver
-schelpen en parelmoer
-houten en andere kralen- zie bij kralen
-leertjes en touwtjes voor kettingen
-stekelvarkenpennen- klein
-zeeegelstekels
-zeeegel'huisjes'
-halfedelsteentjes-
-koperfolie
-zijdecocons van de Cricula en Attacusvlinder
-zijdevlies
-handgesponnen zijdegaren van moerbei- en 'wilde' zij
-handgesponnen katoenen garen, naturel en natuurlijk geverfd
-natuurlijke kleurstoffen: brokken indigo, geelwortel
-zijdecocon'papier'
-tikar-weefsels van biezen en van reepjes kringlooppapier, per meter
-roggeleer- hele vellen en kleine stukjes
-vissenleer van een paar andere soorten [naar boven]

 


sommige dingen die wij verhuren hebben hun neus geschonden- maar een likje verf en de aangezichten van deze Ondel-ondel fleuren uw feest enorm op

we hebben nog een aantal bikkelsetjes- hier leert Cok kinderen bikkelen in de bengkel van Tong Tong

voor onze laatste Tong Tong Fair in 2011 brachten wij een set Balinese kendang mee- en eet- en snijplankjes en couverts van Wir

kendang hier links van de grote trompong- door jong en oud bespeeld, nu bij ons thuis

mini-wadjan met canting in de Bengkel op Tong Tong- in Jogja door batiksters thuis gebruikt en bij ons te koop, net als de was, de katoenen stof en de trechtertjes

met de dunnere en dikkere canting/tjanting teken je dunne en dikke lijnen en stipjes en vult hele vlakken met was waardoor die geen kleur opnemen tijdens het volgende verfbad

de batik tulis, van Lasem, 'gescheven' batik, is niet goedkoop, want er hoort veel wit bij- extra bewerkelijk- en er is veel was voor nodig

wij hebben bij het zilver- naast onze sieraden- materialen om zelf dingen mee te maken- hier bij een workshop in een ketting verwerkt

wij hebben veel speciaal papier voor drukkers en binders- hier de pulp voor het dikke, vezelige papier van bananenbast, dat gekookt wordt en lang moet broeien

we verkopen ook roggeleer- en een paar andere soorten vissenleer- hele vellen en restjes- gekocht bij twee broers in Jogja die het leer verwerken tot prachtige tassen om vissersvrouwen aan contanten te helpen - hier in een doos gebruikt door de heer Mulder

payungs- onze foto in de kratonwinkel in Jogja- we hebben nog een mooie grote gele

dit is de Balinese inspiratie voor nieuwe Oooom Piet-producten- ook zelf te koop

bij de gewone dingen horen ook goelings, de lange Indische rolkussens, gevuld met kapok- OP- wel nog heel mooie slopen- en een paar ´gewone´ kussens

de kroepoekblikken pasten niet achterop Tri's brommer, dus die kwamen met een betjak

Peggy en Tri brachten ons bij de lurik-fabriek, waar ze deze traditionele, sterke, Javaanse stof maken, met ikatstreepjes zoals op de foto, of met doorlopende strepen of blokjes

in batikdorp Tanjungbumi, Madura, ging op ons logeeradres in 2006 alles met de hand
aan de noord-oostkust van Java, werden in '06 in Lasem net de eerste stempels besteld

op Pasar Klewer in Solo en op Pasar Beringharjo in Jogja kochten wij batik bekas in- de prijs is afhankelijk van of het cap-gestempeld, of tulis- geschreven is en hoe mooi en hoe sterk gesleten de wikkeldoek is

HOME
English

link to mail: lexa_jaffe_klusman@yahoo.com
+31 655 391 341 - +31 71 5144 802

VOOR ALLE FOTO'S GELDT
©16 september stichting

latest update 13 dec 2013