laatst bijgewerkt:
28 juli 2014
o o o o m P i e t
home
om te
weten:

contact
over ons: hoe-wat-waarom
ook belangrijk:
winkelwaren
ooooma
Piet:
educatief
markten en activiteiten:
agenda
Pay4Play
ons alternatief voor kinderarbeid
indië-
indonesië
tanah air kita: land van herkomst
english
explanation
teman- textiel en links naar vrienden

HOME - NL
HOME - English explanation

Oooom Piet en de
16 september stichting
contact:
lexa_jaffe_klusman@yahoo.com
+31 655 391 341
+31 0715 144 802
bezoekadres - op afspraak!
woonhuis Walter en Lexa Jaffe
Plantsoen 35
2311KG Leiden
IBAN bankrekening:
NL70INGB0003378434
t.n.v. Jaffe te Leiden

KvK Leiden 41169266
BTWnr 804339557

Oooom Piet en de
16 september stichting
contactpersoon :
Lexa Jaffe-Klusman
lexa_jaffe_klusman@yahoo.com
+31 655 391 341
+31 0715 144 802
bezoekadres - op afspraak!
woonhuis familie Jaffe
Plantsoen 35
2311KG Leiden
giro : 749067896
t.n.v. Jaffe te Leiden

KvK Leiden 41169266
BTWnr 804339557

klik voor het onderwerp
van uw keuze
-onze voorraad
-de situatie nu
-decoratie
-'gewone' dingen
-materialen
-kleding
-sieraden
-zilver
-kralen
-tassen
-tafeltje-dekje
-boekjes en papier
-tempeldecoratie
-bamboe offerdozen
-manden
-speelgoed
-natuurlijke materialen

intro
wat is er te koop?

handel als hulp
eigen ontwerpen
project tegen kinderarbeidwajang
batik ikat lurik ndek
kebaya's
muziekinstrumenten


zoek de zusjes in de buik van deze ondel-ondel danspop- ooit zagen wij een optreden voor kinderen op straat
bamboefoon op onze 1-na-laatste Tong Tong Fair- wij hebben nog een mooie set in Leiden- en wij kochten zelfs daarna nog batik en ikat bij zoals die op het rek erachter

wat was er NIET bij Oooom Piet?
al in de Tempat- onze winkel, was het lastig om alles te laten zien

doosjes van lontar- palmblad, om de geur van Indië / Indonesië en sieraden in te verkopen, kochten wij royaal in bij deze aardige vrouwen die hard geld nodig hadden- ook van de dewi sri-popjes, de godin van rijst en voorspoed, zijn er nog

vaak wordt er gevraagd om Indisch /Indonesische kleding voor feesten en bruiloften- voor groot en klein

pakaian adat op Nusa Penida, Bali- de man, Made, in sapari/jas toetoep, saput over de sarung, udeng op z'n hoofd, Cok, Yutu en Yutut in saroeng en kebaja

het bij de makers bestellen van de kruipbeestjes- die wij gelukkig nog syeeds in voorraad hebben

een oma met haar kleinzoon op een tuinbeurs met de kruipbeestjes

nog steeds te huur- een heel echte betjak uit Yogya, hier met Gilles- nu in Sumtra en groot- door Walter rondgereden in Leiden
bromtolles op Pasar Perron- het blijkt snel te leren en is heel leuk

'gewoon', want door Made Gata's kakek gedragen en dus juist byzonder- we hebben ze nog, maar niet veel

ooit brachten we een bruidsslinger van echte melati mee uit deze warung in Jogjakarta

'gouden' zijdecocons op het door meneer Mulder ingebonden proefschrift van zijn kleinzoon

 

ook belangrijk-
winkelwaren

Oooom Piets voorraad-
de nadelen van groei

Vanaf 1997 tot 2010 en zelfs daarna nog heeft Oooom Piet heel wat uit Indonesië hierheen gehaald. De eerste keer wat grote dozen, per vliegtuig, meteen na aankomst ingeklaard zodat ze de volgende ochtend naar de Pasar Malam Besar konden om net voor de opening uitgestald te worden.
Vooral de vliegers en de bèbèklepels, replica's van een rijstlepel in de vorm van een eend, maakten ons bekend. Maar er hingen ook al die eerste keer mooie ikats- toen nog van een Sumbanees op Bali gekocht. Ook waren er al meteen eigen ontwerpen: sieraden met waaierkoraaltjes, tuinbloezen van meelzakken en tassen van tapis- het schutblad van de klapperboom.
Dus al gauw kwamen er niet meer een paar kubieke meter per jaar naar Nederland, maar hele containers, steeds voller en al gauw twee per jaar. Soms was er een grote bestelling en kwam er ook nog een extra container direct uit Java. Oooom Piets klanten wilden ook buiten pasars en beurzen onze echt Indisch/Indonesche dingen kunnen kopen. We openden een snuffelwinkeltje in Leiden. Ook dat werd steeds voller en drukker.
Zowel in- als verkoop werden onpersoonlijker. Het was niet meer kleinschalig genoeg naar onze zin. We zagen bijna alleen nog winkels en markten in Indonesië, we hadden geen tijd meer om naar de makers zelf te gaan. We wilden ook nog van onze familie en vrienden kunnen genieten, maar dat lukte ook niet meer goed. En omdat we steeds iets nieuws wilden kunnen aanbieden werd onze voorraad ook veel te groot.
Dus we hielden najaar 2009 een 'leegverkoop'. De winkel was inderdaad leeg toen we onze tempatsloten- onze eigen plek, begin 2010. Wel kwam er nog één container voor onze àllerlaatste eigen, grote stand op de Tong Tong Fair in Den Haag.
Het werd een spetterend afscheid, maar Tong Tong is niet de plek voor een léégverkoop. Alles wat niet verkocht was kwam bij ons thuis. Tijd voor vrienden en familie, maar geen plek meer: ons huis zat bomvol met stapels en dozen.

de situatie nu-
terug naar klein- en een beetje nieuwe inkoop

Na bijna vijf jaar is er veel verdwenen naar klanten en goede doelen- weggooien kunnen we héél slecht, weggeven gaat makkelijker. En lage prijzen? Ach- we hoeven geen dure containers meer te betalen. En het ging nooit om winst bij Oooom Piet. Dus de voorraad is enorm geslonken en we durven zelfs weer af en toe iets bij te kopen- als het maar in onze koffers hierheen kan komen!
We staan ook nog steeds op Tong Tong. Alleen heeft djait Cok, naaister van kleding-op-maat, niet meer een stukje bij de Oooom Piet-stand zoals vroeger. Nu krijgen Oooom Piet en Pay4Play een deel van de djait-stand van haar en haar dochter Yutu. Net als vroeger bij Oooom Piet met een klein aantal vrijwilligers die ons helpen zonder om geld te vragen. [naar boven]
Cok en Yutu naaien kleding op maat, vooral kebaya's- die mooie kanten, vaak brokaatachtige bloesjes voor boven een saroeng- maar bij een broek staan ze ook heel goed! Bij de naaistand is er een grote keuze aan kebayastoffen- tijdloze mode tegen lage prijzen. Op verzoek van Cok en Yutu werd Lexa toch weer even inkoopster: de batik kain panjang- 'lange lappen', wikkelrokken, waren op, en ook de batikbloezen en onze eigen ontwerp peuterkleding.
Yogya en Solo bieden de grootste keus aan traditionele batik, dus we gingen eindelijk weer een paar dagen naar Java. De warme manier waarop wij bij onze oude inkoopadressen werden welkom geheten was hartverwarmend. Ook het logeren bij Wafiq en Ifa in Kota Gede was een feest. Alleen betekende het wel dat wij kostbare tijd, bedoeld om met de kinderen van Pay4Play te werken, moesten inleveren. Bijkopen van de peuterkleding met Balinese beestjesbatik, ook op verzoek van Cok en Yutu, ging makkelijker. Lexa logeert op Bali altijd bij Komang Ana, en zijn buurvrouw Komang Winari naaide met liefde weer een heel stel kruippakjes en kinderjurkjes met daarvoor bijgekochte vrolijke Balinese beestjesbatik.
De andere nieuwe artikelen op Tong Tong en op Textielmarkt en Boekkunstbeurs zijn bij Pay4Play gemaakt- ook daarover zijn wij steeds meer tevreden. De kinderen kunnen nog steeds hun fantasie gebruiken en het werk is geen sleur. Maar ze werken het nu wel beter af, zodat wij het kinderwerk ook met meer vertrouwen aan onze klanten kunnen aanbieden. Die het op Tong Tong dan ook warm ontvingen. Veel speelgoed, veel kringloop.
Naast poppenkleertjes ook schuimplastic maskers; springtouwen van oude fietsbinnenbanden, met handvaten van beschilderde vogelkopvruchten; fotopuzzeltjes; tolletjes van flessedoppen; tasjes van cementzakken, zelfgerolde kralen en daarmee gemaakte kettingen. [naar boven]

beurzen en markten-

Eigenlijk zeggen we nee op alle uitnodigingen voor beurzen en markten. Maar de Exotische Markt in Warmond is de plek voor al ons leuke maar plaatsvretende speelgoed- en het is vlakbij huis. En bij een paar speciale beurzen kunnen we ons uitleven met de verkoop van mooi papier en textiel- favoriete artikelen. Zie om welke weekends het gaat bij de eerste o- om te weten- contact. Behalve handgeschept papier, albums, boeken, wens- en kadokaartjes, en bij het textiel mooie batik en ikat, verkopen we vooral unieke materialen uit Indonesië aan mensen die daar zelf mooie dingen mee maken.
Maar er zijn nog steeds andere spullen die we in Indonesië te optimistisch, en dus te veel, inkochten. Ons huis was in 2010 één propvolle goedang- voorraadruimte. Overal plafondhoge stapels. Niets meer te vinden. En je kon nergens bijkomen- je kon die kamers vaak niet eens binnenkomen
Gelukkig lukte het ons genoeg te verkopen om onze voorraad weer wat beter te kunnen overzien en onze mooie en leuke spullen aan klanten te kunnen tonen. We kopen soms zelfs voorzichtig weer iets in- niet alleen voor Cok en Yutu... Àls het in onze koffer past en niet te zwaar is. En we moeten echt overtuigd zijn dat we het snel door kunnen verkopen of eigenlijk het nog liever zelf zouden willen houden.
We laten ook weer wat vaker klanten bij ons thuis binnen- maar ONS HUIS IS GEEN SNUFFELWINKEL.
Wie bij ons iets wil kopen moet wel echt weten wat. Het is het beste eerst een mailtje te sturen waarin staat waar het om gaat. Dan mailen wij terug of wij het hebben en maken eventueel een afspraak per telefoon. Soms, als dat echt het handigste is, versturen wij het zelfs, met factuur voor de btw- maar ik kan u verzekeren: WIJ ZIJN GEEN WEBSHOP.
Maar we verkopen wel graag onze voorraad. Want we kunnen meer ruimte prima gebruiken. En ook al maken de kinderen van Pay4Play op Nusa Penida steeds leukere dingen- het programma kan zich niet zelf bedruipen. Dus al gaat het bij Oooom Piet niet om winst, het geld is heel welkom.
En eerlijkgezegd misten wij het contakt met onze klanten, vooral de aardige.

de winkelwaren

Wat maakt het toch zo lastig om te zeggen wat er te koop is?
We proberen onze opslagruimtes om te toveren showrooms, maar dat gaat op z'n Indisch plan-plan- langzaam. Dus soms hebben we meer of juist minder van iets dan we dachten.
Tot onze vreugde zijn een aantal artikelen echt (zo goed als) uitverkocht!
Wat we nog aan vliegers hebben bijv.is een heel stel mooie, maar niet meer de lucht in te krijgen exemplaren. Maar als we er tijd voor kunnen vinden gaan we ze opknappen tot mooie decoratie-vliegers. En we hebben nog een heel stel in perfecte, maar onbeschilderde, staat. Speciaal ingekocht om bij workshops te gebruiken.
Ook zonder precieze aantallen hopen wij dat u iets heeft aan de lijst van winkelwaren hieronder. Wij hebben de artikelen in categoriën gerangschikt, met bij een aantal categoriën in de toekomst een link naar een bladzij met foto's.
Ook de snijplankjes van houtsnijder Wir zijn (zo goed als) op. Van zijn slacouverts met dierfiguren, die je aan snavel of staart aan de muur kunt hangen, hebben we er wel nog aardig wat. Zie de foto rechtsboven, waar onze helper Mo kendang speelt. Wij hebben op het laatst extra veel bij Wir ingekocht, er zijn ook nog een paar servethouders- brievenstandaards.
Wir is voor ons een heel goed voorbeeld van hoe een micro-investering een enorm positieve invloed kan hebben. In dit geval was dat het perskot dat hij in 1996 kreeg zodat hij genoeg hout kon kopen om onze bestelling te kunnen uitvoeren. Toen zijn vader al jong plotseling overleed kon hij als houtsnijder de kost winnen voor zijn familie. Veel beter dan als eendenhoeder. Dat tussen de sawahs lekker ontspannen bezig zijn bleef hij toch wel doen, want van nieuwe ontwerpen verzinnen krijg je otak panas- hete hersens- wij zouden zeggen: koppijn.
Net als veel van onze klanten hier vonden ze het in Indonesië leuk dat wij geen winstoogmerk hebben, maar ook niet terugvielen op liefdadigheid. Want hoe welkom en hard nodig hulp soms is- je wilt toch liever niet zielig gevonden worden.
Ook een aantal internationale collega's op de Pasar Malam Besar/ Tong Tong Fair werkten graag met ons samen en gaven ons vriendenprijsjes voor half edelstenen om in Indonesië sieraden mee te laten maken. Eerst was dat Parwan uit Afghanistan en toen hij geen stand meer had gingen wij altijd naar Raj en Nita, die hun wortels hebben in west-India. Wij waren ontroerd toen Nita vroeg of zij ons een heel lage prijs mocht geven, omdat ze graag een bijdrage wilde leveren aan wat wij met Oooom Piet proberen te doen. En toen ik mijn favoriete internetcafé in Ubud uitkwam en daar die twee Indiase toeristen zag... toen vielen Nita en ik elkaar spontaan in de armen. Je zou haast niet meer in toeval geloven bij zoiets!
Het is heel fijn om samen te werken met mensen die zo warm hun vriendschap schenken- de vriendschap is gebleven, maar de samenwerking, ook in Indonesië met iemand als Ayuk, die ons hielp bij het ontwerpen van de sieraden- ja- dat samen mooie dingen maken samen met aardige mensen- dat missen we.
[naar boven]

onze vrienden op Bali en Java-
en leuke bestemmingen voor verdiend geld

Cok en Yutu komen nu al voor de vierde keer samen naar Tong Tong. Hoe zal het zijn als zij besluiten echt niet meer terug te komen? Niet meer dat vertrouwde beeld van die concentratie achter de naaimachines. Met toch steeds weer die warme glimlach- door vele klanten met de camera vastgelegd. Of de hand beleefd voor de mond als er om een grap gelachen wordt.
Wij hopen dat ooit ook de jongste dochter, Yutut, naar Tong Tong kan komen. Maar die is nog aan het studeren. Ja, aan de universiteit in DenPasar, waar ook de zoon van de bij veel klanten van Oooom Piet bekende en geliefde Komang over een paar jaar
heen hoopt te gaan.
Agus wil informatica gaan doen- hoe leuk hij het ook vindt bij de gamelan van zijn banjar- zijn buurt- een heel goede, die door andere banjar wordt uitgenodigd en dan geld krijgt voor hun optreden waarvan costuums en een leraar kunnen worden betaald. Wij hopen dat Komang over een paar jaar met zijn vrouw en met Agus hierheen kan komen om als vader-en-zoon team workshops rindik- bamboefoon, te komen geven.
Bij HS in Kota Gede zijn wij eigenlijk nooit meer dan een kleine inkoper geweest. Maar wij wisten ons gekoesterd. En wij voelden ons ook hier bijna familie- wij logeerden bij Wafiq en Ifa in een erg leuke woonwijk, vanwaar wij zo naar het zilverbedrijf konden lopen. Wafiq is daar sopir.
Wafiq heeft geen hoge opleiding, omdat zijn moeder heel jong overleed. Zij had een goedlopend naai-atelier, haar weduwnaar had als onderwijzer vooral status. Dus het belangrijkste inkomen van de familie weg en Wafiq ging meteen werken, zodat er genoeg te eten was en zijn broertjes naar school en zelfs naar de universiteit konden gaan. Ook Wafiq heeft een getalenteerde zoon. Die studeert oud-Javaans en zou ook graag hierheen komen. Dus voorlopig weten wij nog wel een leuke bestemming voor het geld wat wij al uitverkopende van onze klanten binnenkrijgen.
[naar boven]

wajang- een verhaal apart-
poppen van markt tot museumkwaliteit-
dalangs- poppenspelers, grote schermen en mini-theatertjes

Wajang is er in allerlei soorten. Heel kostbare schaduwpoppen, wayang kulit, van het beste stuk leer van de karbouw, de waterbuffel, traditioneel vormgegeven door een dalang- poppenspeler. Met een heleboel zorgvuldig uitgebeitelde gaatjes door een tukang peniti- een specialist in het gaatjesmaken en prachtige beschildering met verguldsel- accenten of hele oppervlakken.
Onze in de kraton- het paleis en de woonwijk van de sultan gemaakte poppen zijn helaas uitverkocht. Wie weet krijgen we ze ooit weer, de paar die we nu nog hebben houden we graag zelf.
Al in 2002 importeerden wij, ook uit het kratongebied in Jogja, de hoogwaardige en enorm geestige Wayang Kancil van Ki Ledjar Subroto. Sinds 2008 is hij samen met zijn kleinzoon Nanang een populaire aanwezigheid op Tong Tong Fair en elders in Nederland- ook met hun Wayang Revolusi en Wayang William. oogsten zij steeds veel succes. En we moeten Nanangs Wayang Animasi- voor video gemaakte wayang- zeker niet vergeten. Als u de poppen wilt zien: ze zijn er in Museum Bronbeek, Museum Nusantara en ket Kindermuseum van het Tropenmuseum in Amsterdam. Ook Museum Volkenkunde in Leiden heeft een set Kancil-poppen. En het Poppenspe(e)lmuseum in
En Oooom Piet heeft ze ook- maar vooral om de verhalen over het slimme dwerghertje mee te kunnen vertellen. Het is het standaardbegin van de verder steeds verschillende Ooooma Piet verjaarspartijtjes. Met de mogelijkheid om ze om te trekken met potlood op mooi dik aquarelpapier en dan uit te knippen en te beschilderen.
Er zijn ook poppen om zelf mee te spelen of als decoratie voor een feest te gebruiken- en die zijn veel goedkoper.
De Balinese poppen die wij hebben zijn heel grappig, met monden die je met een touwtje kunt laten open en dichtgaan- zoals ook bij de bedienden en monsters gebruikelijk is. Zij worden op Bali gebruikt om voorstellingen mee te geven maar zijn wel in serie gemaakt en hebben bamboe en niet dure hoornen stokken om ze aan vast te houden. De kleuren zijn heel anders dan bij de Javaanse poppen.
Uit Jogja hebben wij poppen die echt zijn gemaakt van het goedkoopste buffelleer- het dunne laagje leer aan de kant van het vlees en de gaatjes en de beschildering zijn handwerk maar vaak aan de lopende band. Er zijn zelfs hele kleine wayang kulit-popjes op een potlood. We hebben ook wajangschermpjes met zulke kleine popjes die heel decoratief zijn en laten zien hoe wayang gespeeld wordt- en je kunt er zelf mee spelen.
Met de laatste container zijn ook nog een paar grote wayangschermen meegekomen, de houten frames en het grote witte doek met rode rand dat daarbinnen bevestigd wordt. Als u serieuze belangstelling laat blijken gaan wij er een mooi prijsje voor verzinnen.
We hebben ook, niet zoveel meer, wajang golek, de stokpoppen met houten koppen en echte kleertjes. Er zijn nog een paar nobelen en een stel schooiertjes met klepmond of knikhoofd.
[naar boven]

batik, ikat, lurik, ndek doeken
en benodigdheden om zelf te batiken of te ikatten

Batik bekas- al gebruikte batik, en batik tulis- geschreven batik, en op heupweefgetouwtjes geweven saroengs, kochten wij vooral op markten of van de weefsters of batiksters zelf. De weefsters en batiksters kregen wel meestal minstens de nieuwprijs- afhankelijk van hoe versleten hun kleding was. Zo konden zij, en dat werd positief gewaardeerd, voor zichzelf weer een nieuwe saroeng maken.
We logeerden bij een batikfamilie op Madoera en zagen hoe verschillend die techniek is van wat we uit Jogja en Solo kenden. Maar juist weer lijkt op hoe ze op Bali vaak batiken: niet door de lappen te dompelen maar door de verf tussen begrenzingen van was op de doek aan te brengen, We genoten van alle prachtige batik in Trusmi bij Cirebon en in Lasem, ook aan de noordkust van Java.
Maar we hadden na 2006 geen tijd meer om daarheen terug te gaan. Jammer- maar wie weet- voor een paar mooie doeken is ook een koffer een goed transportmiddel. Ook uitstapjes naar het weversdorp Pringgasela op Lombok werden te tijdrovend.
Onze gestempelde batik, batik cap- met gebruik van was, kochten wij zowel bekas- gebruikt en heel voordelig, op de markt, als nieuw. Voor dat laatste gingen wij naar familiebedrijfjes.
In Solo bleven wij ook logeren, en kregen veel uitleg over de technische kant van batik. De aardige tukang cap liet mij zien hoe je die stempels moet hanteren- en ik mocht het zelf proberen. Ik vond het niet makkelijk, maar kocht wel veel mooie stempels in. Voor wie wil proberen het zelf te doen en als decoratie. Ze zijn prijzig, want het stempel moet 100% koper zijn en in uitstekende staat als je het wilt kunnen gebruiken. Het gaat bij alle batik, maar vooral bij het stempelen, om precies de juiste temperatuur en om zorgvuldigheid bij het in de hete was dopen van het stempel en van de plaatsing op de katoenen lap.
De speciale batik-katoen, dun maar heel veel draadjes per kubieke cm, hebben wij ook volop, naast t-shirts die nog niet opzij zijn dichtgenaaid, speciaal om ze goed te kunnen batikken. En we hebben nog heel veel canting -wastrechtertjes, voor batik tulis, 'geschreven' batik. Met groot, gewoon en heel dunne opening en met twee tuutjes naast elkaar. Ook heel geschikt om echt mee te schrijven, met Oost-Indische inkt- zoals een klant die calligrafieles geeft ons verzekerde.
Wij gingen altijd graag naar de ateliers waar de batiksters hun canting in de gesmolten was doopten om er de prachtigste patronen mee te tekenen op het katoen.. Dikkere brillenglazen betekent vaak meer ervaring en de mooiste patronen. Maar ook beginners kunnen op een lap of t-shirt van katoen makkelijk heel leuke dingen batikken, gewoon een kleine wadjan op een theelichtje.
Daarnaast maakten wij een aantal reisjes naar Sumba en Flores, speciaal voor hun ikat. Op Flores kochten we vooral veel sarungs- kokerrokken- gebruikte en nieuw. Op Sumba vooral hinggi- door mannen gedragen wikkeldoeken. En op beide eilanden kochten we veel handgesponnen katoenen garen, voor diegenen onder onze klanten die zelf creatief met textiel bezig zijn- ook al ge-ikat garen. En kleurstoffen- kijk maar bij de materialen onde 'de winkelwaren'
[naar boven]

kebaya's en meer op de Tong Tong Fair-
de naaistand van Cok, Yutu & Herry

We hebben een beperkt aantal al genaaide kebaja's, maar wel heel veel kebayastoffen- met de speciale randen en mooie opengewerkte punten.
In mei is het de bedoeling dat Cok weer hier komt om kebaja's op maat te naaien.
Op de Tong Tong Fair- in haar eigen stand, van 17 tot en met 28 mei 2012- dus Hemelsvaart tot en met Pinkstermaandag. Daarna blijft Cok nog een paar weken bij ons thuis.
Wij hebben ook veel kinderkleding met Bali beestjesbatik, veel wikkelrokken en broeken. We hebben witte, cremekleurige en donkerblauwe 'safari-jasjes', met korte en met lange mouwen, zoals op Bali door mannen bij tempelceremonies gedragen, maar ook bekend als de koloniale 'jas toetoep'. We hebben ook nog veel bloezen met allerlei stoffen, waaronder lurik en ndek, maar vooral met oude en nieuwe batik (print). Maar de XL-maten blijken vaak nog krap voor Nederlandse mannen.
Dus als u iets echt moois wilt dat past kunt u ook zelf onze stof bij Cok uitzoeken en door haar en haar dochter Yutu en Herry kleding op maat laten maken- in mei en vlak daarna.
Wel graag tijdig uw bestelling regelen- op Tong Tong liep het in 2011 storm en wij willen graag dat onze na afloop ook nog wat kunnen ontspannen. En Herry helpt alleen tijdens Tong Tong.
[naar boven]

muziekinstrumenten

Wij hebben ook een vrij uitgebreide authentieke gamelaninstrumenten. uit Bali. Hoge kwaliteit, hoge verzendkosten, dus niet goedkoop. Bekijk de foto's op deze bladzij en laat on weten als u ze ook wilt horen en bij ons thuis bekijken, dan kunnen wij iets afspreken.
Daarnaast hebben wij een paar angkloengs uit Java en bij ons speelgoed de zgn. 'lawaaimakers'.

de winkelwaren

diensten

Er zijn steeds vaker klanten die een Indisch/Indonesisch tintje willen geven aan een feest- vooral als het om een trouwerij gaat.
Wij laten u daarvoor graag bij ons thuis komen- tot nu toe is het bijna altijd gelukt samen geschikte, al of niet traditionele, kleding te vinden en passende hoofddeksels en haarversiering.
Ook als het om uitnodigingen of meegeefseltjes voor trouw-, doop- en kinderfeesten gaat denken wij graag met u mee- en voorlopig hebben wij nog genoeg verschillende spulletjes om 'maatwerk' te kunnen leveren.
[naar boven]

decoratie- huur en/of verkoop

Wij hebben twee betjaks uit Jogja die wij per evenement verhuren- waarbij u zelf het transport moet regelen- met een trekhaak met bak bijvoorbeeld.
Niet alleen als een intieme manier van transport, zo'n authentieke fietstaxi is ook leuk om mensen in te fotograferen of als decoratie.
Onze vliegers zijn bijna uitverkocht, maar we hebben wel nog een paar grote Balinese pajoengs te huur- of eventueel te koop.
Balinees tempeldoek en mooi glanzend paier met batikmotieven zijn niet geschikt voor verhuur- maar voordelig genoeg dat kopen geen bezwaar hoeft te zijn. Dat geldt ook voor lontar- waaierpalmblad, decoraties. De geur van Indië / Indonesië ook bij uw feest!
Daarnaast denken wij graag mee over meegeefseltjes en de aankleding van de feestruimte.

'gewoon'-
gebruikt door Indonesiërs nu-
keuken en nostalgie-artikelen

- minyak kayu putih- olie van een eucalyptus-achtige- de kleine flesjes zijn echt op, en ook van de andere olietjes is er nog maar een restje- helaas
- alat pidjat
, massage apparaatjes van karbauwenhoorn hebben we wel nog genoeg
- glasan, glastouw voor vechtvliegers
- rijstmanden voor op tafel- met deksel maar zodat de rijst niet klef wordt
- klapperraspen, trechters, gayung- waterscheppen
- keukenmessen en lepels
- bruidsversiering uit Java, topi manten- bruidegomshoedjes
- Balinese danserskleding
- langse- Hindoe hangers- hout, veel met spiegeltjes en muntjes
- kinderspeelgoed en lawaaimakers
- kinderkebaya's, jongetjessaroengs en andere 'pakaian adat' voor kinderen
- maskers en kleding voor bij de kuda lumping-paardjes bij de Reog-dansen
- hoeden voor boeren en betjakrijders
- blangkon- Javaanse batikhoofddeksels
- tjobeks, de grijze stenen vijzels, met oeleks
- sapoe lidi kebun
- rotan mattenkloppers
- zwepen
- aluminium rijststomers [naar boven]

kleding van batik, ikat, handgeweven stoffen- in soorten

-saroengs voor mannen, traditionele kokerrokken, vooral van lurik, zowel de stevige ikat-variëteit met ingeweven streepjes uit Yogyakarta, direkt van de tafelweefgetouwen daar, als de ingeweven blokmotieven op fijnere katoen uit Pekalongan, aan de Noordkust van Java
-kain panjang, door velen ook saroeng genoemd, maar letterlijk een lange lap, wikkeldoek, van batik en batik-print uit Java- Yogyakarta, Solo, Imogiri, Bantul- vanaf 9 euro- batik tulis, met een tjanting, wastrechtertje, 'geschreven', zeker op zij, is natuurlijk een stuk prijziger!
-broeken en wikkelbroeken en wikkelrokken Westerse stijl, met Indonesische stoffen
-meelzakbloezen, speciaal voor ons gemaakte lekkere tuin-, huis- en keukenbloezen van de laatste nog op diverse markten opgekochte katoenen meelzakken
-bloezen van heel veel verschillende stoffen, ook in kindermaten
-kebaya's, kleurige Balinese saroengs en andere pakaian adat, traditionele kleding
-celana kodok, kruippakjes, en celana monyet, kinderbroekjes, en kinderjurkjes, shorts en bloesjes met Bali beestjesbatik- de hit van de naaistand bij Tong Tong!
-shortjes van meelzakstof versierd met Balinese ndek met goudaccenten
-gebatikte t-shirts
-skatersbroeken en shorts met tops van de groffere lurik en van gebruikte saroengs uit Lombok
-kimono's, vooral met Balinese batik in felle kleuren [naar boven]

sieraden

zilver: sieraden, kralen, onderdelen van sterling zilver-
gouden en vergulde sieraden

-grote verscheidenheid sterling zilveren armbanden, ringen, kettingen, oorbellen, hangers
>>FOTO'S KOMEN IN HET NIEUWE JAAR<<

-navelstrengdoosjes, bescherming van de baby en verbinding met de moederschoot
-rinkelbandjes voor polsen of enkels- traditioneel babykado'tje
-wayanghangers- traditioneel en met Ledjars Kantjil
-bedeltjes: dieren, betjaks, kooitjes
-parfumkokertjes, doosjesringen
-fossielhangers
-schildpadschelphangers
-tjitjak- en andere dierenbroches en hangers
-filigraan: ringen, oorbellen, hangers, vlinder- e.a. broches, kettingen, armbanden
-filigraan kralen
-'kanten' kralen
-kralen met extra grote opening
-gladde en geribbelde kralen-
-uitschuifkralen
-tussenkraaltjes
-gouden oorringetjes
-gouden roosjesoorstekertjes
-een heel klein beetje meer gouden sieraden
-vergulde Balinese oorstekers en broches
-imitatie 'gouden' haarstekers en andere Bling-bling uit Java
[naar boven]

kralen en onderdelen om zelf sieraden mee te maken-
zie ook bij 'materialen'

-halfedelstenen: lapis lazuli, malachiet, tijgeroog, valkenoog en meer
-agaath als kraal en plat voor ringen en hangers
-jade, barnsteen, mata biya
-houten kralen- naturel, effen gekleurd, gemarmerd
-kinderkralen van hout in div. vormen: bloem, horloge, enz.
-papieren gerolde kralen- bij Pay4Play gemaakt
-bamboe en houten kralen met patroontjes bedrukt
-aardewerken kralen
-benen kralen
-kralen van zaden en bessen
-zee-egelstekels
-roggeruggewerveltjes (weinig en heel klein)
-parelmoeren kralen
-plakoogjes- halfedelsteen
-slotjes, oorhangers voor eigen ontwerpen, stokjes etc.kralen- blank, effen gekleurd, gestencild, gemarmerd

tassen en etuis

-ikat, batik en ndek schoudertassen
-meelzaktassen- de boodschappentas van de Tong Tong Fair!
-bijpassende make-up tasjes / etuis- gevoerd en met rits en roestvrije bevestigingshaak
-Bukittinggi tas kambuit van het pandanblad van tikars- sterker dan u denkt
-tasjes van geklopte kaneelbast
-beursjes van restanten kebayakant
[naar boven]

boekjes en handgeschept papier

-albums en gastenboeken
-foto-albums
-notitieboekjes
-dag- en plakboeken
-blocnotes
-rijstekafpapier
-rijstevloepapier
-ananaspapier
-debokpapier
-in papier ingeperst bladreliëf- met gekleurd papier en verguld/verzilverd
[naar boven]

decoratief tempeltextiel

--langse, idr-idr, sabuk lilit- tempeldoeken, randen en banden met goudplakkaat

tafeltje-dekje en huisinrichting

-hoornen rijst- en andere lepels
-koek/broodplanken- zo goed als OP
-de 'bebeklepel', replica van een traditionele rijstschep in de vorm van een eend- OP
-houtsnijcouverts met krokodil, reiger, loro blonyo, tjitjak/tokeh
-parelmoeren zoutlepeltjes
-placemats, tafelkleden, servetjes, lopers van natuurlijke materialen
-kokosdop kommen
-theepotten en kopjes-met-deksel
-kinderstoeltjes- djati-hout, blank en in effen kleuren beschilderd
-flesselampen
-oliewandlampen

offerdozen, manden, doosjes, dozen en blikken

-'Bali-dozen', bamboe offerdozen, kleurig beschilderd, met goudaccenten zijn UITVERKOCHT
-danskledingmanden van bamboe, door houten 'voetje' en hengsel extra sterk
-tempeldozen van ongeverfd bamboe- naturel en met ingevlochten motieven
-grote bamboe kukusan, rijststomers, speciaal geschikt voor een koempoelan - maar kan ook als lampekap gebruikt wrden
-open bamboe manden, oorspronkelijk voor marktwaren of zeewier
-beschilderde houten sirihdoosjes met open vakjes
-lontar sirihdoosjes uit Sumba met geheime laadjes voor geld en sieraden
-gevlochten lontar schaaltjes voor sirih uit Sumba
-bamboedoosjes versierd met kralen, schelpen, bloemetjes
-kartonnen juwelendozen met div. bekleding
-Vietnamese gelakte juwelendozen
-grote bamboe opbergdozen
-voorraadblikken van kringloopmateriaal
-'geurdoosjes'- lontarbolletjes met kruidnagel gevuld
-lontar bolletjesdoosjes met lussluiting- naturel en gekleurd- van 3 tot c.30 cm doorsnee
[naar boven]

speelgoed

-poppenkleertjes
-poppenhuismeubeltjes
-vogelmobiles van lontarblad
-kruipbeestjes- met touwtje en stokje
-Rejog maskers- beschilderd houtsnijwerk uit Java
-'lawaaimakers': vogel- e.a. fluitjes, rammelaars
-bikkels met balletje in lontardoosje
-houten beestjes die uit elke spaarpot betaald kunnen worden
-kinderkookspulletjes van blik en aardewerk (niet zoveel meer)

materialen

-mata biya- afdekking van zeeslakschelp met glanzend bol 'oog'
-stoffen per meter: katoen en zijde, al of niet met ingeweven patronen, met ikat of batik
-geklopte kaneelboombast, tapis, bananenbast
-kaneelstokken en bewerkte bamboe
-boombast- en grasvezeltouw
-akar wangi, geurwortel
-zilveren kralen en andere onderdelen- zie bij zilver
-schelpen en parelmoer
-houten en andere kralen- zie bij kralen
-leertjes en touwtjes voor kettingen
-stekelvarkenpennen- klein
-zeeegelstekels
-zeeegel'huisjes'
-halfedelsteentjes-per snoer en per stuk
-koperfolie
-zijdecocons van de Cricula en Attacusvlinder
-zijdevlies- halfproduct tussen cocon en garen
-handgesponnen zijdegaren van moerbei- en 'wilde' zij
-handgesponnen katoenen garen, naturel en natuurlijk geverfd
-natuurlijke kleurstoffen: brokken indigo, geelwortel
-zijdecocon'papier'
-tikar-weefsels van biezen en van reepjes kringlooppapier, per meter
-roggeleer- hele vellen en kleine stukjes
-vissenleer van een paar andere soorten [naar boven]

 


sommige dingen die wij verhuren hebben hun neus geschonden- maar een likje verf en de aangezichten van deze Ondel-ondel fleuren uw feest enorm op

2007- hier gaf Cok bikkelles op de Pasar Malam Besar in de bengkel-

voor onze laatste Tong Tong Fair in 2010 brachten wij een set Balinese kendang mee- en eet- en snijplankjes en couverts van Wir

kendang hier links van de grote trompong- door jong en oud bespeeld, nu bij ons thuis

wij hebben nog veel mini-wadjan en canting zoals deze van een workshop in de Bengkel op Tong Tong- in Jogja door batiksters thuis gebruikt

traditionele canting/tjanting- wastrechtertjes, voor dunne en dikke lijnen en stipjes en om hele vlakken met was te bedekken- de was zorgt dat de stof geen kleur opneemt tijdens het verfbad

van deze batik tulis, uit Lasem, 'gescheven' batik, zouden wij graag meer bijkopen- wieweet...

wij bewaren onze sterling zilveren sieraden en onderdelen tot we ze mooi kunnen uitstallen- deze ketting werd bij een workshop gemaakt

papier kopen bij Kasino Paper betekende leuke tochtjes naar de bergen en dan het strand- hier worden de vellen geteld- o.a. van het nieuwe, vezelig-bruine papier van bananenbast

roggeleer door de heer Mulder toegepast in een doos- gekocht bij twee broers in Jogja die vissersvrouwen aan contanten wilden helpen

bij de gewone dingen horen ook goelings, de lange Indische rolkussens, gevuld met kapok- OP- wel nog heel mooie slopen- en een paar ´gewone´ kussens

de op de markt gekochte kroepoekblikken pasten niet achterop Tri's brommer, maar daarvoor is er altijd een betjak te vinden

tafelweefgetouw in de lurik-'fabriek', waar ze de traditionele, sterke, Javaanse stof maken, met ikat-garen, door afbinding gestreept, of met ingeweven strepen of blokjes

in Lasem, noord-oost Java, werden in '06 de eerste cap besteld om batik mee te stempelen, in plaats van met trechtertjes- canting, de batik, veel tijdrovender, te 'schrijven'

HOME
English explanation

alle teksten en foto's mogen gebruikt,
mits niet voor commerciële doeleinden

©16 september stichting

laaatst bijgewerkt: 28 juli 2014